November 2, 2010

Laporan Khas: Banjir di rumah Cik Nani. Mari tengok gambar.

Akhirnya banjir telah tiba. Perkara yang Nani takuti sejak semalam terjadi juga pada hari ini. Hujan tak berhenti turun sejak hari Sabtu. Maka Nani telah menjadi mewah secara tiba-tiba. Kini rumah I berada di tengah-tengah tasik. See for yourselves. J. K. Rowling punya kaya pun tak nampu beli rumah di tengah tasik macam I. Anyway, jemput tengok gambar yang baru diambil pagi tadi. Sila klik gambar tersebut untuk melihatnya secara besar.



Update: I baru dapat laporan dari kawan I. Di Kangar, air sudah separas pinggang.



Nota 1: Gambar tidak mengikut apa-apa format susunan. Merambang semata-mata. Haha. Oh, semua gambar diambil tanpa keluar dari kawasan rumah. Nani takut. 

Nota 2: Semasa semua gambar ini sedang di-upload, pokok mata kucing Maak I dah tenggelam separas lutut. Kasihan beliau.

Syarikat Awanis seberang jalan dari rumah I. Kini di tepi sungai.

No comment.

I sedang berdiri di atas kerusi batu semasa gambar ini diambil.

Ni rumah jiran sebelah rumah I. Boleh bela ikan dah tepi kerusi dia.

Pokok jejawi rumah I. Dah paras lutut dia air naik.

Si cacing yang rumahnya sudah confirm ditenggelami air.

Ni depan rumah I. Air tak naik porch kereta I lagi. Alhamdulillah.

Anak-beranak melihat air bersama-sama. 
Ni lah masanya nak berdiri di tengah jalan tanpa dilanggar lori.

Enjin engkau power, bolehlah engkau buat lintas langsung 
tanpa sangkut sana-sini depan rumah aku kan?

Ha, muncul pun perkara yang selama ini cuma boleh dilihat di TV! 
(Tapi bila sampai depan Syarikat Awanis, pasukan penyelamat ni 
tersangkut pula. Jenuh orang kiri-kanan menolak. 
Rupanya mereka pun perlu diselamatkan juga, 
kadang-kadang, hehe.)

Depan rumah I. Sungai kot. Haha. Boleh kuak lentang dah.

Ni pulak rumah jiran depan I. Tayar pun dah nyawa-nyawa ikan.

Ha, ni jalan keluar dari rumah I. Nampak tembok parit yang dua tu? 
Parit tu kalau adik I yang tinggi tu turun pun dah paras leher beliau. 
Sekarang parit tersebut berada di BAWAH paras air. 
Tembok yang dua tu pun tinggal sikit saja lagi. 
You boleh bayanglah I takut macam mana, kan?

Jalan besar depan rumah I. 
More like tasik bapak besar keliling rumah I.

Sekeliling rumah jiran depan I.

Longkang keliling rumah I sebelah luar pagar. Ngeri.

No comment.

Longkang rumah I yang dah mula semput.

* * *

Banyak lagi gambar I nak kongsi. Tapi, ini pun dah cukup banyak I rasa. Hehe. Let us all pray for the best out of this flood. Let us all become better people. Tabah menghadapi segala macam ujian.

Comments?

11 scribbleback (s):

melle. said...

oyeahh cool nya masa banjir sempat lagi snap2 gambar. haha

cafiena said...

banjir waktu raya tak perlu beli kasut raya

inna hayati said...

wah.
harap2 air tak naik lagi tinggi.
ngeri woh.

avid gunner said...

you seemed to be in a good spirit despite being in this unfortunate event. gotta admire you for that. haha.

btw, let us know what happen after this. if it isn't much trouble for you, of course.

RoSeNoi♥A'n'L said...

Oh, nani... harap tak semakin teruk lah ye.. ~

Teringat plak kat Tawau ni.. dua kali banjir sebelum Ramadhan kat Kg Pasir Putih .. air naik sampai bumbung rumah! sedih betul, berat mata memandang berat lagi bahu memikul :'(

Lepas banjir, kebakaran le plak kat kg yg sama. Kesian mangsa. Dah berhempas pulas bersihkan rumah sebab kena lumpur, punggah barang2 yg rosak, tetiba hangus terbakar plak.

I hope everything will be just fine there~ ;D

farahh said...

cool! i takpenah merase keadaan banjir.. =,=


haha! mcm mintak plak kan. btw, i tgh buntu, cmne nk balik arau. sbb mmbe bgtwu yg arau dh naik air, separas pinggang jugak! selasa depan ada paper :(

nani said...

never experienced a flood before. tapi tembok loji runtuh across my house pernah. seminggu baru kasut sekolah i kembali ke haruman yang asal. masuk rumah woo air loji tu. haha! nasib baik loji kecik.

sila update lepas air banjir surut. haha.

President said...

i hope everything will be fine..

anak pak man said...

And make it English? Baru perasan.. Oops~ XP

I used to fantasize about experiencing a flood. I never understood why people would hate floods.

A swimming pool. All around you. Fun!

Of course, that was then. Now I still think floods are fun. It's the post-flood that is super-not-fun. Right teacher?

Good luck..

Nani Othman said...

melle. - haha. saya seorang yang cool. which explains.

cafiena - betul. XD

kak inna - memang ngeri. update's coming soon.

avid gunner - woh. i'm being admired? thanks! like i said, update's coming soon. not much trouble anymore.

Nani Othman said...

noi - so far so good. alhamdulillah. i'm sorry for what had happened there at your place. it definitely made better persons out of us.

farahh - air dah surut sikit. mungin esok jalan2 ade yang mula dibuka. malam ni perlis masih berendam air nampaknye.

nani - man. loji. scary mary. the update is coming. stay tuned. wow. i cant begin to imagine how that would smell.

president - me, too.

anak pak man - it's not fun. i'll tell you why in the updates. man.

Post a Comment

Only a Sith deals in absolutes. Your thoughts?