April 23, 2010

Siapa ajar?

"Pakai tudung takpe kalau nak kaler rambut. Orang tak nampak. Kalau free hair yang tak boleh."

Siapa ajar engkau Pendidikan Islam?

Free hair. Siapa ajar engkau English?

29 scribbleback (s):

ButirStar said...

komen pasal kaler rambut: kaler rambut tu haram sebab air wudhu tak lalu or mengalir...kalu inai lain.

komen pasal freehair: ni mesti tak pernah nak concentrate teacher ngajo dlm kelas ataupun dia punya english dah berkarat

sape yg bodo sgt kata kaler rambut tu buleh??? biar org kapir dah la kaler.....

-hazen said...

free hair?

ape yang salah? gua bodo bi harap ajar.

Nani Othman said...

long - ye. kalau inai, lain. itupun kalau rambut kamu tu putih, baru nampak merahnye.

pasal free hair ni nani lame dah hangin ni. menggeramkan betul istilah tersebut.

Nani Othman said...

hazen - should be uncovered. not free. =)

ButirStar said...

kalau free tu maknanya percuma atau bebas. so kalau free hair, kita boleh takrifkan sebagai:

1) rambut percuma (tak payah beli dan boleh pakai buang)

2)rambut bebas seperti bangs, mohawk, beehive dan sebagainya...

Nani Othman said...

long - ade satu lagi la.

free hair juga boleh ditakrif sbg percuma untuk tayangan umum.

ok. sumpah geli.

ButirStar said...

takleh nani...takleh buat tayangan UMUM atau U....kita kena kategori kes ni sebagai 18PL sebab ia melibatkan agama dan maruah

Nani Othman said...

long - 18SG kot. mengakibatkan jumlah dosa penonton rambut die meningkat secara mendadak.

ok. sumpah ngeri.

Sir Pök Déng said...

Dalam soal "halal haram" hukum mewarnakan rambut, perlu dilihat daripada dua sudut utama:
(1) Hukum pewarna
(2) Hukum perbuatan mewarnakan rambut

Hukum pewarna
==============
Yang dibenarkan dalam Islam hanya dua jenis iatu inai, dan satu lagi saya lupa. Inai biasanya ada dua warna; hitam dan coklat kemerahan. Hukumnya 'harus'.

Yang 'haram' adalah pewarna jenis sintetik yang menghalang air wuduk (dan air mandi wajib) daripada kena permukaan rambut.

Itu sahaja. Ada haram dan ada yang harus.

Hukum perbuatan
===================
Hukum perbuatan dapat diasingkan kepada jantina lelaki dan wanita. Lelaki hukumnya lain, dan perempuan hukumnya lain.

(i) Lelaki
Hukum asasnya HARAM. Sebabnya; mengubah ciptaan Allah & menipu orang ramai (berdasarkan dalil).

Tetapi dimansuhkan hukum haram itu untuk beberapa perkara yang tertera di dalam hadith. Ada hadith sahih membenarkan mewarnakan rambut bagi lelaki yang ingin berperang, untuk menakutkan musuh (psikologi perang).

Namun begitu, zaman sekarang adalah zaman aman (di Malaysia). Justeru hukum HARUS mewarnakan rambut untuk berperang di Malaysia tidak wujud.

Akan tetapi, terdapat pecahan hukum lain di mana ulama' juga berselisih pendapat.

Contohnya, rambut lelaki beruban di mana si lelaki itu seorang ahli perniagaan yang tidak mahu perniagaannya merosot disebabkan imejnya (dan dibuktikan oleh pengalaman-pengalaman lepas). Oleh itu, si lelaki itu harus mewarnakan rambutnya, dengan warna asal rambut berkenaan.

Maknanya, jika rambut dia asalnya hitam, jangan diwarnakan perang atau brunette atau blonde. Jika masih melakukannya, berdosa atas kesalahan menipu.

Diulang sekali lagi, ulama' berselisih pendapat tentang pecahan hukum ini. Sila rujuk ustaz untuk penerangan lanjut.

Sir Pök Déng said...

sambungan...

(ii) Wanita
Untuk wanita pula, dipecahkan pula kepada status wanita itu; dara atau sudah berkahwin.

Hukum mewarnakan rambut untuk wanita pada asasnya juga HARAM (seperti yang lelaki). Namun, ada pecahan hukum yang memansuhkan hukum asal.

Sebelum itu, pastikan si wanita itu memakai tudung. Itu keperluan asas bagi wanita Islam. Jika tidak memakai tudung, maka ditanggung olehnya dosa lain iatu dosa tidak memakai tudung.

Bagi wanita dara (belum berkahwin), HARAM baginya mewarnakan rambut melainkan mendapat izin daripada ibu bapanya (prioriti di atas ayah berbanding ibu kerana dosa anak dan isteri ditanggung oleh ayah/suami).

Oleh itu, jika si dara itu mahu mewarnakan rambut, WAJIB meminta izin terlebih dahulu daripada ibu bapanya. Apabila ibu bapanya setuju, maka hukumnya jatuh kepada harus.

Ini disebabkan Islam memahami fitrah wanita yang ingin berhias. Jadi dibenarkan mewarnakan rambut. Tidak akan jatuh ke dalam dosa menipu kerana rambut si dara itu hanya ditunjuk di dalam rumah.

Namun begitu, terdapat persoalan yang timbul; bagaimana sekiranya si dara itu pelajar asrama yang akan menunjukkan rambutnya kepada rakan sejantinanya yang lain? Sila rujuk ustaz untuk penerangan lanjut.

Bagi yang sudah berkahwin, isteri itu WAJIB meminta izin daripada suami terlebih dahulu. Jika isteri mewarnakan rambut tanpa izin suami, maka berdosa dan perbuatan itu dikira HARAM (walaupun menggunakan pewarna yang harus dipakai menurut syarak). Apabila suami izinkan, barulah dikira harus.

Ini disebabkan agama Islam memahami kehidupan suami isteri. Suami mahu isterinya kelihatan cantik. Begitu juga isteri yang mempunyai fitrah berhias (untuk suami sahaja).

Perlu diingat, prioriti keizinan mewarnakan rambut isteri terletak pada suami, bukan pada ayahnya lagi.

Jadi, mengikut kepada kes dalam post ini:

"Pakai tudung takpe kalau nak kaler rambut. Orang tak nampak."

Perlu diselidik dahulu status wanita itu. Jika dara, rujuk kepada hukum hakam untuk dara. Jika sudah bersuami, rujuk kepada hukum hakam bagi yang sudah berkahwin.

Sila rujuk ustaz untuk penerangan lanjut.

-hazen said...

ooh..

uncovered hair then will be free hair lah kan?

untuk tontonan umum. kumpul pahala mungkin.

Sir Pök Déng said...

sedikit pembetulan
Sebelum itu, pastikan si wanita itu memakai tudung. Itu keperluan asas bagi wanita Islam. Jika tidak memakai tudung, maka ditanggung olehnya dosa lain iatu dosa tidak memakai tudung dosa menipu dengan warna rambut bukan warna asal.

melon. said...

rilek rilek.

Frodo Baggins said...

hahahhaha ~~ rilex2.


"kaler rambut xper org x nampak sbb bertudung." wohaaaa .. tebaikk ar stament kebudakan ni. ekekkeke .. merembes ustazah2 yg ngajar kalau dgr ni.


free hair ~ mgkin bawa maksud, rambut dia free untuk dicabut? owh aku pun failed BI.


>>___<<

Ayaq masak said...

Hehe. I use the term free hair dari dulu. :P

Baca komen sir pok deng baru saya paham! Slalu ingat memang haram, kecuali inai je. Heee. Thx pok deng!

Devilishly Delicious Darling said...

Nani.

Ada dua perempuan, diorg mandi bogel di satu tasik. Pastu tiba-tiba satu pemburu datang nak basuh kaki, dan nampak dua perempuan tu bogel. Terus dia jerit jerkah diorang. Dua-dua perempuan tu terkejut, lantas sorang tu tutup kepala pakai tangan, sorang lg tutup kemaluan, dan maki hamun pemburu tu sampai dia pergi.

Si kawan yang tutup kemaluan tanya kepada kawan sorg lagi. "Kenapa ko tak tutup anu ko tu?" Jawab kawan dia, "Ko tak sekolah ek? Rambut tu aurat la! Sah2 rambut kat kepala aku lagi banyak dr kat anu tu."

Sekian kisah rambut.

anak pak man said...

free hair = liberated hair..

feminist statement?

haha

Aisya Shurfa said...

(laughs out loud at Anak Pak Man's last comment)

Nani Othman said...

pok deng - thanks for sharing. panjang sungguh explanation kamu.

hazen - a-ah. free. sort of. XD

melon - mmg rilek pun. =)

frodo - merembes ok sumpah lawak kot. XD yeah i guess it's free in that sense. lol.

ayaq masak - i guess it depends on how you define free, kot?

Nani Othman said...

kak darling - tak boleh blah punye cerita ni. XD haha. and i totally got the drift. lol.

anak pak man - ohoho. are you a feminist?

aisya - i did too. XDDDD

President said...

blum lagi masuk cerita org bertudung tp x solat dgn orang pakai seksi dedah sana-sini tp ingat jg solat..huhu~

Syiraz Asfahan said...

cayalah penghuluwati...
tabik spring during yur induksi...
kelakar pun ada listened to yur story...
wakaka

Nani Othman said...

president - topik tu biar org lain bincang. jaga solat apa namanya kalau pakai seksi?

kak syida - lol. haha. mmg lawak pun. i get to learn new things, meet new people i appreciate and regret. all in all, awesomeness. XD

anak pak man said...

i wouldn't call myself a feminist..
besides, aren't feminists all girls/womyn? <--sexist remark?

haha

Nani Othman said...

anak pak man - my best guy friend is a feminist. and he's not gay. XD

yeah. you did sound a little sexist there. hehe.

Faisal Admar said...

did you shoot that person straight to the head?

Nani Othman said...

mr faisal - nope. she was insignificant.

brenda_diamonds said...

THAT IS SOOOOOOOOOOOO FUNNY!

Nani Othman said...

brenda - i know. i laughed too. XD

Post a Comment

Only a Sith deals in absolutes. Your thoughts?